Yang Terbaek!!!!

Nuffnang Ads...

Monday, January 3, 2011

tips berjimat cermat wal gelimat b4 JPA masuk

salam geng2 semua...

ha, utk pertama2 kalinya, aku nak share skit laa tips berjimat cermat wal gelimat!!...
ye la...tyme2 JPA blom masuk lagi ni laa nk berjimat segala bagai kan...
kalo JPA dh masuk, jgn harap laa ko nk berjimat kan..lagi kedekut ade la...
ha, dh nmpk perbezaan..berjimat tyme xde duit, kedekut tyme masyuuukkk!!
kan3...
nk dikembangkan plot cheghrite ni...terbelit ko...aku laa insan2 yg sdang ingin bercintajimat skg ni...mne x nye...duit JPA xmasuk lg kan...
ok..trus kepda tips2 nye...

TIPS 1 : tyme korg nk mkn, better makan kt kafe je, ha lauknye cenggini, nasi putih, kuah pape je la...ngan seketul ayam/ikan...atau, bukan 2 2 sekali...cukup laa tu kan...nk tmbh skit pun sayur je la...cukup syarat...kalo ade jual nasi ambeng lagi bagus...satu 5.00 korg boleh share maximum 3 org...jimat wooo...pastu, xyah minum...ha boleh? Dr Fadzillah Kamsah penah ckp, tyme ni baru nk follow la...minum air 1jam sebelum atau selepas makan, ini sunah Nabi gak...ha bgs kan...so, 1 jam lepas korg makan tu, mesti korg ade kt bilik kn...minum air watercooler syudeh!!!! ...nk minum jugak...ha, beli je air kosong...xpun minum mmbr ko punye...haha

TIPS 2 : senaraikan segala apa yg ko dh byr hari ni..aku wat ini!! wat laa kt buku 555 tu kan...lunch korg brpe hengget, dinner bape, korg bli ape hari tu...ha...kalo korg wat cmni, dijamin korg boleh tahu korg dh gune brpe ringgit utk minggu tu atau bulan tu...incase kalo terlari bajet, so korg boleh cut mne2 yg x patut korg wat...aku dh wat bnde ni awal thn lepas...maksudnye dh setahun aku berjinak2 ngn penyenaraian ni...ha...cth, kalo ko bli roti n tuna dgn harga 3.00 + 4.30 = 7.30..then korg wat makan utk 3 kali dinner...i mean, hari berbeza...so byk korg jimat, sebab sekali dinner paling ok pun 3.00 kn...so kalo 3 kali dah 9.00...tgok kt sini korg dh jimat 1.70..nmpk sikit kan...xpe la...atleast korg berjimat tyme poket kering ni...ade paham??
ha, tgok dh 2 bijik aku wat..haha...sape yg hutang aku pun ade weyh..xyah tipu laa ko xnk byr kan..haha..xde2...itu buku laen la...ade ke?

TIPS 3 : kawal nafsu korg tu...seriusly, tyme poket kering ni laa nk makan secret recipe laa..kenny rogers la...pizza la...kfc laa...even nk bli jajan pun..korg simpan dulu nafsu pelahap korg tu...ye la...bnde2 tu x penting tyme2 xde duit ni...tyme jpa dh masuk nnt, ko mkn laa sepuas2nye...hambek!!! itu laa yg aku nk sebenrnye...KEK!!!

*semua pasal mkn je kan..ok bertukar!

TIPS 4 : shopping...ha, mmg window shopping je laaa korg boleh wat tyme2 camni kn...ha...ape yg aku wat, aku x g lgsg shopping mall....hehe, tipu skit...xde laa...kalo korg ternampak, but xde duit...kang ade gak yg meleleh air liur mase balik lak...kononnye kalo korg g balik tyme dh ade duit tu, brg yg korg nk tu ade lagi? Pui! naseb je laa kalo ade pun...arghh!!! YEAR END SALE dh hbs kan..JPA x msuk lagi kan...mmg melepas laa kan...sobs
ni je yg korg mmpu wat kalo xde duit kan..haha...tertonggek2 kt depan showroom die...meleleh je la...haha...

TIPS 5 : tyme korg kuar ngn mmbr2...ingat bajet korg ade bpe...ala, geng2 korg mesti seJPA ngn korg kan...haha...so mesti nye laa bajet pun ala2 je..so korg lemparkan cdngn bajet korg..bawah 20 ke, 30 ke...ha, korg plan laa, mkn char kuey teow kt Menara Jam tu..baru 2.80 kn...pastu teh o ais merupakan air sedap termurah kt mane2 kedai...xsilap ak la..xpun air limau...bukan air limau suam xmau gula...pekejadah air nth ni...haha...yg lagi best kalo dh hbs mkn, n tyme nk mkn ade budak yg baru dpt PTPTN nk belanja....mmg sodap laa kan...dh jimat3 sgt3 kan...haha

TIPS 6 : kalo korg nk kuar sgt, terdesak sgt..asalkan dpt kuar dari USM Terchenta ni kan...korg ajak ramai2...sebab korg boleh share duit minyak...1 krete boleh muat paling sardin pun 6 org kan...kalo sorg bagi 3 hengget, dh boleh isi...18.00...up skit jadi 20.00...ha, murah kan..tp lagi berat sebenrnye lagi mkn minyak kan...pandai2 laaa korg..hehe...pastu, duit tol..korg kire awl2...brpe bajet tol, bahagi siap2...haha...jgn lak tyme nk hulur kt jurutol tu, tyme tu sorg2 bg seposen dua...haha...

TIPS 7 : ni utk yg bawak transport kt kampus...setakat dari bilik nk ke kafe, nk ke klas ke...korang boleh jln kaki je la...fakta mengatakan, berjalan kaki buleh turunkan byak kalori woo...xhengat laa bpe..atleast turun kan...ha...kn bgs tyme2 cmni korg g kelas ngn mmbr2 yg berjalan kaki...lbih manfaat...tp tyme JPA dh masuk nnt, korg isi laa full tank, pastu g klas ngn rakyat kampung masing2 ye...dpt berkat...haha...kalo yg naek basikal rasenye xde masalah koot, sebab mmg xgune duit kan...gune tenaga korg je...maintenance pun kurang...kan...

*ini tips utk yg dok hostel je la...mne2 yg x dok hostel tu...aku x amik port lagi...haha...
*ade pape yg penting lagi x?? kalo ade korg share laa ngn aku...

ha, kalo dh masuk duit nnt..aku share tips cmne nk urus duit yg berlambak tu...kan3...

jadi, itulah die ceramah kewangan dari DR POKET KERING KONTANG...haha...

korg rase ni jimat ke kedekut...haha.. 2 2 pun boleh!!!
renung2 kan dan selamat berjimat...

p/s : 1st tyme aku wat tips panjg lebar2 tahap dewa ular tedung...haha...sehari aku karang ni...ni kire sambungan essay yg kne wat on da spot tyme klas JDM td laa ...adoii..

10 comments:

_luVy*dUcky_ said...

hahahhaha~terbaik wo...same la kt cni~elaun msok akhir bln..tp tgh2 bln da kering..so ktorg wt cnni..ble ujg mggu xkua n mkn bskut kering cecah milo ja..knyg wo..huhuhtp ujg mggu jela..klu ari biase mkn ns+laok telur jela..dlm rm3..heheheh~

shinoda said...

ak ade cadangan....
-untuk lunch better g mkn kat kafe halim...murah gler kot...lunch ak siinggit j kdg2...

mkn mlm korg bli instant siap2...so mlm mkn tu j...

see??jimat kan....plus bole kurus kalo amalkan selalu...ahaks

Aidil Salleh said...

luvyducky : wah...sme kes ek...hehe...mkn biskut cicah milo tu sedih sgt koot...xpe, tu slh 1 care jimat jugak...idea2...bgs...tq

shinoda : yeke? sumpah xtahu..esok aku try...kalo x rm1 gak..kene koo...haha...kurus tu bonus laa kn...bgs kan kalo xde duit, boleh kurus ek..camtu...haha

iPai said...

ahhaah .. time2 ni laa klua tips2 menarik .. kalo nak tau, pertama kalinya aku buat tips no 2 tuh . ahhaah ..

post yg bagus !!

NURI said...

eh aidil..siyes tips no 2 tu aku nye cara..hahahaha...tp leceh sket lah..3 sem dah aku wat ok je..haha.cuma firstly kena kira bajet utk 1 sem dr segi mknn,buku,tiket,kuar jln..so,dr situ tau lah abes sem spatutnya ada bape..hari2 aku totalkan bpe ringgit aku blanje even sebatang pen..haha..seronokk bila total kan utk seminggu punya belanja..haha...juz utk elak over bajet je lah.kalau lg byk jimat lg bgs :)

erkk..terpanjang plak..hehe

iPai said...

n tips no 4 kan, better tak yah window shopping trus, sebab bile dah dapt duit JPA nanti, habis plak duit tuh .. kan membazir tuh

Aidil Salleh said...

nuri : sokong...even beli dadih pun harus dicatat...haha...ble bulan tu rase cm dh gune byk, next month nye kene slow2 skit la...bajet2 skit kan...bgs kan wat camni...sme2 truskan ..hehe

ipai : haha, yg no 4 tu, tips utk shinoda...die yg rajin shopping2 ni..walaupun xde duit..haha...aku mmg xde laaa kan...sebab tyme ade duit nnt, baru usha...hehe...

shinoda said...

amboi tuan blog..sempat kutuk ak nmpk...ak tengok j...x beli pown..pastu balik dlm keadaan menyesal...ahaks...akn ku praktik kn tips ko...esp no.4...hoho

::..Dia daYa..:: said...

Kang duit dah masuk bagi tip nak belanja kan duit pulak :)

Firdaus Alim said...

hehehee..wandering biler jpa saye(kite) nk msuk haha