Yang Terbaek!!!!

Nuffnang Ads...

Tuesday, May 21, 2013

Detik

Salam

Penang
Seindah nama, seindah khabar
Pilihan memilih USM di Penang adalah pilihan yang terbaek!

start dari dapat result UPSR n PSRA yg Alhamdulillah bagus, hatiku dah mula mahu berdikari..sbb, apa guna ade keputusan cemerlang tapi tak gunakan sebaik mungkin
Alhamdulillah dapat sekolah asrama..SAM BESTARI..tapi at that time, still tggu sekolah SBP, sbb tyme ni prefer nk masuk sekolah sains..hihi..wlpn berat skit, still plan ngn bestfrens time kecik2 nk p SAM Bestari sesama...kengkonon...sudahnya aku dapat twrn SBP kt KL! SM Sains Selangor...terus aku pilih tanpa fikir panjang..ngehee..rupenye2 sekolah ni dekat ngn umah Makcik ak...satu2nye makcik yg kt KL, yg lain semua dekat2...Meru dan Klang! haha...
excited nk ke SBP ni..ye la, cikgu2 SBP mesti a terbaek, tak yah susah2 nk cari tuisyen..everything is there..
Alhamdulillah PMR berlalu...SPM berlalu
Result SPM xberapa nk meriah cm kawan2 rapat ak yg lain, jadi di Malaysia la ak tersadai
tp, kawan2 dapat U bagus, of kos nk gak dapat U bagus..tp kne la usaha gigih lagi...
Alhamdulillah dapat Matrik Penang...Yeah!!! excited giler nk ke Penang
tp UPU bg UiTM Dungun (Dip Kejuruteraan Kimia)
dikhuatiri (tiptop BM kau!) lepas matrik xdapat Kej Kimia (course yg mmg ak aim since ak tekad nk amik sains teknikal time F4) jadi ak tolak Matrik dan bersedia ke Terengganu..yeah!!! Pantai Timur...
2 3 hari kemudian, org UiTM call, offer utk tukar course Dip ak, ke Asasi Kejuruteraan kt UiTM Shah Alam...ala...dekat nye ngn rumah (Klang-Shah Alam) haish...mntk pendapat dr senior2...
amik je la sbb, setahun je...dan2 (matrik pn setahun je kot..ceh) ...mne tau stay UiTM lps tu...lgpn tyme tu Asasi Kejuruteraan ni under FKK (Fakulti Kejuruteraan Kimia), so..amik je la..belajar la ak setahun di situ..
Atleast lifestyle U tu boleh dbiasakan la kan...
dah nk hujung2, apply USM (separate dari UPU since dah dapat APEX) of kos Bachelor Degree (hon) of Chemical Engineering jadi my first n only course yg aku apply...haha....nk sgt!
UPU apply la berderet2...yg pasti petroleum UTM, chemical UTM, Chemical UiTM kot la xsure susunan...yg lain xigt! tp semua chemical (U yg femes2 je la) haha
nk USM sbb Penang n Chemical engineering...nk UTM sbb petroleum...
last2 dapat USM! actually berat lak nk accept sbb at that time more to petroleum kt UTM...takut tak accept USM (sbb result kuat awal giler) xdpt UTM, dpt UiTM balik kang...dekat je..nk gak jalan2 jauh2...
since first APEX student, excited giler la accept..
YEAH!!! PENANG!!!
sambil2 before masuk, p la EduCamp UTP..kos ape dpt xkesah sgt..(chem, petroleum,geoscience - pilihan aku)...yg penting Scholar die...sbb cerah giler inshaAllah mase depan dh secure keje..Luckily I got the offer Petroleum Geoscience but, at that time die tak annouce lagi scholar dapat ke x...
disbbkan die x annouce, n berdasarkan interview haritu pn cam hado je...ku tolak mentah2! ececeh..
ku duduk la di USM terchenta ni sopan2...
mula2 ku ingat kt Pulau (tyme apply), ble dapat tawaran kt Nibong Tebal! erk? (jiran yg org penang pn xtau ade USM kt sini) huahuahua..
time awal2 datang tu...gerak dari rumah ha ko, pukul 12 malam...sampai 5 pagi kt USM...tp lalu pintu belakang (Ampang Jajar) hambek...5 pagi lalu situ...xtau kenapa ak ikut map yg laluan tu, padahal ade je yg lalu PB! ..time ni pk, takkan U kt kampung2...hutan...(sbb dah selesa kt Bandar Shah Alam katenyee) haha...pastu p la pintu depan...ooo, Nasi Kandar!!! terang la jugak..ooo..ade la jugak kedai2...ooo...boleh la koot...fuh! macam2...
Nah!
4 Tahun kt USM, Penang
malas nk basah basi pasal USM...(mgkin next post)
excited nk cerite pasal PENANG...(next post)

Alhamdulillah lah flow perjalanan ak smooth je...ikut laluan yg agak mudah...kadang2 org macam2 dugaan kne tmpuh before kecapi ap yg diorg nk..Alhamdulillah dgn usaha ak blajar bersungguh2 tu...dapatlah Free Education nye..sejak F2-F5 (biasiswa kecil persekutuan), Asasi (Elaun asasi/matrik), Degree (JPA)..bukan mudah nk dapat Free Education ni, kne appreciate ilmu, belajar betol2...baru dapat free..biar kte tahu, susah senang blajar tu..

Alhamdulillah...
dari 2003-2013 (10 tahun) berjauhan dari Family terchenta demi masa depan ku dan keluarga yg lebih cerah!
Memandangkan at that time ak tunggal laki (sampai 30hb Dec 2010 je la) haha...ku bawa semangat juang semua utk aku teruskan bljr, penat lelah, kecewa, gembira dgn belajar ni..
disebabkan ak membesar dgn kawan2 dan di berjauhan dgn family...sedikit sebanyak sgt beza perangai ak dgn adik beradik ak yg lain..macam2 la..even, jalan kt area meru pn byk lagi ak tak tau...haha...

zaman belajar secara formal bagi aku sudah hampir tamat...(at the moment, xde plan lgsg nk smbung)
16 tahun perjalanan
6 tahun hidup kt umah je la (kecik2 je cenonet ketot2 lagi - tp kecik2 pn mncbr jugak)
5 tahun hidup kat Kuala Lumpur (hidup lah sgt! tyme ni la kenal byk bnde kt KL, org kmpung kan..haha)
1 tahun hidup kt Shah Alam (even every 2 weeks kot ak balik..haha..umah dekat katenyee)
4 tahun hidup kt Penang..(Life paling awesome dalam hidup aku!!!)

mcm2 dah aku tempuh! susah payah parents ak (sbb tu x sabaq nk keje-bley balas skit2)
aku suke bljr jejauh pn, sbb family ak jarang vacation jauh2, paling2 PD berpuluh2 kali...
ni juga salah satu sbb ak nk ke PENANG!!!!

Alhamdulillah tika dan saat ak menulis coretan ini (kemain)
dah secure tmpt keje right after hbs bljr ni..(dah reject 1 job offer dah pun...heee...walaupun berat hati...sbb kt JOHOR!! nk jugak jalan2 kt JOHOR!!! tp perancangan Allah lagi bagus..inshaAllah..positif)

Niat sepanjang aku belajar.."Belajar kerana Allah, demi Mak Ayah, untuk Masa Depan!"
walaupun kadang2 niat tu terlari la jugak...heee

Harap2...perjalanan belajar adik aku..Aqil yg skg 2 tahun 5 bulan
lebih baik dari aku! jauh lebih baik la...inshaAllah abang mu tolong...inshaAllah...ececeh..
skg pn dah bijak..tak pelat langsung..semua clear...
setiap kali call, msti die tnye "abang dah makan ke, makan roti ke, makan biskut ke, makan meggi ke"
"abg bile balik, kt sekolah ke, kt penang ke" - dialog tu, mak ak ajar sekali je, awal2 dulu (b4 JPA masuk.haha)...sampai ke sudah...tu je la yg kau tnye ak dek oi!...yg pasti setiap kali aku balik, ade aje lagu baru die hapal! belajar kang kau tak hafal2 siap kau! haha


p/s : nk taknak masuk Asasi tu..konon dekat la ape la..last2 jmpe someone jugak kt situ...hee..Allah ni bg hikmah...dari nak taknak ke Asasi,sampai terus excited belajar..perform pulak! (kot) tu yg masuk USM tu...thanks Allah! :)
heee



sudahnya...awal2 nk cerite pasal detik keExcitedan life kt Penang...jadi ceghite lain pulak...hmm...lain masa la ak taip ye...haha...kelaut dalam teruih!

2 comments:

faeizen said...

aku pn dtg dgn fmly lalu pintu blkg..ampang jajar..hahahhaha...terkejut aku pesal nampak daif sgt...kuang3 rupenye slh pintu. haha

Mohd Aidil Mohd Salleh said...

haha...kan...dgn gelap nye...skg baru tau laluan tu laluan yg tidak dilalui...HAHA