Yang Terbaek!!!!

Nuffnang Ads...

Monday, September 16, 2013

Kereta

Salam
esk cuti, malam ni joget2 atas keyboard la dulu..

kereta.. aset penting tika dan saat ini utk kemudahan utk bergerak dari satu tmpt ke satu tmpt.
xyah nk skema sgt la cerite tu..

Alhamdulillah, bnde yg tersangat aku idamkan akhirnya!!
Aset pertama atas nama sendiri
mmg perasaan yg tersgt excited bile nk sign agreement tu...phew..
mne tak nye, beli kereta bukan boleh sesuka hati..kene pk masak2..
ak masuk keje baru sebulan dah kluar kereta...mmg satu decision berat yg aku terpaksa buat demi mudahkan SEMUA org sekeliling ak...inshaAllah...

memandangkan kereta ayah selalu meragam dan makin meragam bile dgr anak tuannya nk beli kereta.
untuk memudahkan bile raya n tyme konvo nnt, sbb dah tak payah nk pinjam kereta pakcik lagi...
yeah!

Sbb pe decision yg berat, sbb bajet aku tak bayak, simpanan apetah lagi..
tapi ak cuba sedaya upaya kawal perbelanjaan supaya cukup hari2

mcm2 tanggungan nk kene settle since ayah dah x keje, mak jaga anak org pn seberapa je pn, tp
Alhamdulillah Allah tolong bg ak keje cepat2, dgn gaji yg Alhamdulillah dapat la tanggung semua

bla bla bla


Yeah! Preve 1.6 CFE CVT Premium Metallic Fire Red sudah berdaftar atas nama aku!
walau sesak bulanan nye sbb ak gune Gradhitz Scheme under Bank Islam
pakej fresh grad dgn 0% downpyment...cume kene bayar advanced sebulan n insuran bank (yang ni byr gune duit simpanan JPA) thanks JPA!!!! haha
aku ni tak tau sgt pasal kereta, tau bawak je la..tu pn auto! errrr...haha... tp skit2 cube belajar dari pengalaman n try google2...function2 pn byk tak tau lagi...
baru sebulan lebih pakai...Alhamdulillah kondisi ok...

berbalik kepada beli kereta...msti byk persoalan timbul camni
"kenapa preve? kenapa x bla bla bla"
"kenapa kaler merah? kenapa x bla bla bla"
"kenapa amik yg %downpayment, xsimpan dulu nnt kurang skit bulan2"

bro, lain org lain taste..takkan semua nk sama je cm lu org..
gua anak Malaysia, di hari Malaysia ini, ku berbangga beli produk Malaysia...boleh camtu? hahah
xyah la tnye, tp bg aku la...Preve ni antara kereta yg byk giler function, semantap kereta mewah lain tp harga ok! harga yg ak boleh la kot...berbanding2 kereta2 import kan...
pasal kaler, ak just pilih yg agak rare...haha..walaupn ak suke je kaler putih or hitam...sbb mmg nmpk mewah skit la...tp suke hati la...haha...nk dijadikan ke'rare'an kengkonon la kan..sekali dapat tau, officemate baru angkat preve kaler merah jugak...bulan 4 lepas..hahaha...xde laa rare mne...skg TG dah berlambah org pakai preve...Polis Bantuan TG pn kereta Preve hokay! curlass sgt...xtau ape motip
y i choose 0%downpayment...disbbkan ak byk tanggungan, nk simpan tu skit2 tu boleh la...tp kalo nk tunggu sampai dapat 10%...hmm...nth bile la kan...dan disebabkan aku eligible ngn scheme fresh grad tu...ngn gaji yg ok, jadi ape lagi...truskan sajork!...bulan2 pandai2..hahaha...

1st month gaji nk raya
2nd month gaji nk konvo
3rd gaji n seterusnye dah start byr kereta..
jadinya...berjimat cermat la sepanjang hayat..haha..
lps beli kereta je kan...trus salary preference kat JobStreet tu aku naikkan...huahuahua...
mne tau ade carian2 yang sesuai..tp kalo dah tggi2, msti kne ade experience kan...
so, at this moment..ak mmg tak berminat nk cari keje lain...
sedang cuba menyesuaikan diri dgn keje dan org sekeliling...
yiha...

pengajaran disini...selagi korng mampu, kumpul lah duit sebanyak mana before membeli kereta ni ye...
tapi kalo dah x cukup, fikir masak tntg kegunaan nye..
*xyah nk pengajaran sgt la oi!* haha

ade org tu kate, awal nye beli kereta, nk kawen ngn kereta ke? huahuahua
aku lebih pentingkn family, ape2 yg berlaku pn, ak lbhkan family
disbbkan aqil masih kecik, tanggungjawab mmg kt bahu aku..
biar ak mudahkan semua urusan family aku dulu..baru boleh mudahkan urusan anak org..
so, setakat ni, kawen tu lambat lagi la jawabnya...maaf
tetap trus berdoa agak dipermudah segala..

byk ceghite nk di ceghite...rindu nk menaip bnde2 lagha cmni...hari2 duk naip DWR...
dan skg hmpir seminggu duk catch up SAP!
night shift ak, nth bile nth..
byk nk habaq kat hampa semua pasal diri ini
tp nyamuk ni! errr...
yeah!!! 21hb ni konvo!!! tak sabar nk jumpe SEMUA org!!!!! yeahhh...tak sabar nk ke Penang!!!!!!!!
Upacara Konvokesyen 48
Universiti Sains Malaysia
21 September 2013
Dewan Tuanku Syed Putra
3.30petang
Sidang 5
Sarjana Muda Kejuruteraan (Kepujian)
Kejuruteraan Kimia

4 comments:

me suya said...

it is okay dude.. Make ur own financial planning.. Yg penting everymonth make saving,even ciput.. budget kecemasan.. Lagi satu kita mmg kena blanja ikut keperluan kita.. Xyah fikirlah apa org nak kata.. Janji mak ayah kita dahulukan :). InsyaAllah ada blessing nya nt :)

faeizen said...

congrats aidil. ok apa preve. family aku pun duk cadang aku beli je preve even di hati nk kete lain. hahaha...tp ok je preve.aku pn minat kot. hehe. bagus pn bagus. import yg lain mmg mhl la. kne tggu kumpul duit berbulan2 baru bleh....xpela...nnt dah lama keje, ko leh upgrade kete ye dakkk...hahah...preve ok je..mampu lah bg beginner macam kita ni. aku pn sokong ko pki scheme. mmg lama la nk kumpul smp 10% tu..lg2 ko anak sulung kan. inshaAllah niat nk tlg fmly n memudahkan urusan fmly tu mesti Allah suka. janji kita mampu. duit kita, suka hati kita lah nak urus macam mana. hahahaha...yg pntg masing2 ada reason masing2 kenapa buat itu dan ini. ye dak? all d best!

Mohd Aidil Mohd Salleh said...

thanks, well said.
btw, ak anak ke3 dr 5 bukan ank sulung..haha...
inshaAllah..
Alhamdulillah setakat ni semua berjalan lncar walau perit skit, tp inshaAllah lama2 baik2..percaya rezeki Allah..

faeizen said...

hahahaha..aiyak.lupaa..sori2. tp mmg ko matangla. hahaha..bgsler ade ciri2 family man. keep it up. huhu