Yang Terbaek!!!!

Nuffnang Ads...

Sunday, October 21, 2012

Intern at Top Glove F10

**scheduled post**

***this is the post i write very long time ago, time minggu intern g keberapa pun aku dah tak ingat, tyme2 excited bekerja kot...uhuu...
so disebabkan duk terperuk kt draft tak disentuh2, x di post2, meh ler kite postkan ia ye, biar sapu segala sawang yang ade***

salam

telah berkurun lama...tenggelam arus masa...
sudah cukup cukup sudah...

setelah sebulan ak berintern di TG F10 macam-macam dah aku belajar
mula-mula masuk each trainee dapat seorang mentor and buddy.
mentor tu supervisor la kirenye...sebab dia yang bagi aku project. perempuan cina. kecik je. baik giler. Joey namanya. sgt senang la bekerja ngn die. Buddy lak cm orang yang akan guide utk life kt TG tu la. perempuan melayu. akak Huda. baik jugak. walaupun dia tak terlibat utk project2 aku o kerja2 aku, tp die byk ajar ak pasal department tu. bila-bila die free die akan ajar aku something. 
 
1st week aku training kt semua department..
Production, Compounding,IETS (industrial effluent treatment system), Laboratory, Former, QA, Packing & Warehouse. So, in case proejct ak ade kaitan ngn mana2 department kire senang la nk berurusan sbb dah tau department tu cmne, sape nk jumpe n segalanya.

2nd week start dapat project. tyme dpt project tu serius cm teruja rasa cm akan mengubah nasib TG lak lepas tu..haha..ade 2 project yg ak kne buat. tp project 1st ak ade factory lain jugak yg buat, so boleh tnye2 facory lain jugak la walaupun different factory have different formulation. tap atleast ade guide jugak la. PROJECT 1 : Study on Low Powder in LPS (Latex Powdered Gloves) product. PROJECT 2 : Study on customize Part B (in latex compound)

start dari 2 week tu sampai la sekarang mmg ak duk buat project 1 tu je la. test itu ini..kalo test2 kat lab tu. wal2 ak suruh lab assistant je buat..lame2 ak buat sendiri..sbb kerap sgt ke sana. setiap kali formulate kne ade hand-dip which is manually dip the former kt drum yg ak prepare tu. utk project 1 tu je dah 7 kali Hand-dip sbb gloves x boleh strip dari former. serius stress jugak. salah formulation mmg tak menjadi ler. setiap hari kne hand-dip. process hand-dip ni dah la lame. susah lak tu. kne gune 4 org former boy utk tolong. dan ak kne tggu kt stripping process tu utk amik gloves aku.

process nye cmni..former yg ade kt line tu akan di plug out 1, numbering, then manually dip kt drum, then plug in balik. after 20 mins baru former td tu akan sampai autostripping machine. itu process utk 1 glove la kan...bygkan setiap kali hand-dip akan buat 100pcs. 50 pcs utk 1 drum..2 drum means ade 2 formulation yg berbeza setiap kali hand-dip. setiap drum nk prepare perlu stir overnight. means, kalo ak nk hand-dip esok, hari ni ak kne prepare. calculate brpe amount chemicals nk letak kt setiap drum tu. then p amik sendiri o srh RnD boy p amik. setiap gloves yg ak hand-dip, means ade 100 tu, separuh akan hntr p tumbling process, separuh takpayah. then hntr sample kt lab utk test powder level, protein contain, tensile and elongation, utk before tumbling process and after tumbling process. means, utk 50 pc per drum kne agihkan utk tumbling, then kne agihkan utk test. then hntr kt QA jugak utk check defect. mcm2 kn process. powder tu test tu adalah process yg sgt lame. process die leceh, sbb mcm2 prosedur. kalo ak rajin ak buat sendiri, kalo ak byk kerja ak suruh lab assistant tu je buat.

mostly kerja ak byk kt lab la. compounding ni la department paling penting. kalo salah formulation, or ade percentage yg x within standard mcm2 defect boleh berlaku. kurang nirate dalam coagulant, gloves akan underweight, terlebih calcium carbonate dalam coagulant, gloves akan lebih powder. kalo latex compound lagi la.

basically dalam line ade 3 main tank, coagulant tank, latex tank and slurry tank. n project ak berkaitan ngn 3 3 tank. project 1 coagulant n slurry tank, project 2 utk latex tank. project 2 tu menarik skit, sbb tyme ak training kt compounding dept awal2, ak yg tanya kenapa cmni. then die trus assign persoalan ak tu jadi project 2 aku. hambek.

bile ak takde kerje, duk opis je ak rasa cm serba salah lak..haha..kunun2 la...then ak p mintak mentor ak kerja, buddy ak pernah ckp, kalo ade free tyme tu freekan diri je.. tp 2 bulan bukan lame kan. sekejap je. skg dah pn sebulan. ade sebulan lebih je lagi. cari pengalamn byk2.

Duk kt meru kau akan nmpk betapa ramainya bangladesh, nepal, indon semua tu. dulu b4 masuk TG negative giler ak pandang. menyemak la ape la.. tp bile ak masuk TG. Byk giler diorg tahu sah2 la sbb bertahun2 kerja kan. diorg bekerja 7-7 ikut shift la. setiap 2 minggu akan tukar shift then sebulan sehari je cuti. bile ak bosan2 jalan2 kt line, ak confuse ape2 ke, trus ak tny.. mmg susah la nk paham, kdg2 ak tnye lain lain diorg jawab, tp terjawab jugak la kdg2.

engineer n chemist kt sne masing2 ngn kerja sendiri, agak bz la.
hri tu ak tnye mentor ak, ap sbnrnye kerja compounding dept sbb hari2 ak dtg kerja fikir project je, xde pn daily comp job ke ape ke kan...then die trus cerite kerja die hari2...sgt laaaa byk! bz nye...patut la...dan2 ak mintak skit kt die..haha..

2 comments:

Anonymous said...

Nk tye...b4 ni ambik kos pe?

ali hassan hamzah said...

Nak tya boleh?