Yang Terbaek!!!!

Nuffnang Ads...

Monday, November 28, 2011

Experience!

salam..

ya banyak sangat kerja yang harus saya selesaikan dalam minggu ini juga...to be exact, isnin, rabu dan jumaat.
maka kesempatan yang ada walaupon cuma sedikit masa ini...walaupon ini bukan kesempatan ini hanyalah kecurian masa yang saya terpaksa curi kerana hanya ini sahaja medium untuk saya luahan kata rasa dijiwa tentang apa yang dinamakan pengalaman.

"ini medium saya, saya guna! sekiranya anda tidak berminat, guna medium anda. sekian"

ya saya sangat suka untuk bercerita mengenai pengalaman sebenar apa yang terjadi kepada saya pada 19 nov 2011..ya, tarikh yang saya akan ingat. pengalaman yang terbaek, peluang yang terdahsyat, tanggungjawab yang terpenting dalam hidup saya amnya.

serba sedikit info mengenai apa yang saya inin jelaskan dalam 'post' saya kali ini.

DEWAN PERUNDINGAN PELAJAR
19 NOV 2011
8.30PAGI - 6.30PETANG
BANGUNAN CANSELERI UNIVERSITI SAINS MALAYSIA

Serba sedikit mengenai info ini boleh didapati di sini : PARLIMEN MAHASISWA 

** ok, tutup utk bahasa yang sungguh amat skema itu...hehe...saje je nk test....ngeh3...

firstly, nk bersyukur sangat2 kepada sesiapa yg dah pilih aku jadi YDP CheSS..
sbb dgn jadi YDP, dapat laa masuk DPP...hehe

experince macam ni mmg sukar utk digambarkan..
setiap kali ahli parlimen bersidang aku tertarik sedikit nk mendengar dan melihat respon semua ahli2 dewan parlimen...kalau ahli parlimen negara berbahas...macam2 pergaduhan kerana masing2 mempunyai bendera sendiri...setiap usul dan cdngn memang mewakili rakyat tetapi khusus dikawasan mereka sahaja...kerenah2 dan bahasa2 para menteri pn boleh tahan jugak...

dalam DPP pulak, semua ahli dewan berada dibawah satu bendera iaitu USM demi kebajikan pelajar.
maka masing2 mempunyai hujah sendiri sama ada kewajaran usul dan tuntutan itu dibuat bukan atas dasar tidak suka pada pengusul mahupn lain2..tetapi mengenai kerelevanan sesuatu usul itu untuk dituntut...

sebanyak 20 usul dibincangkan...masa yang cukup singkat untuk usul yang banyak seperti ini.
memang dahsyat! disebabkan ini, tidak semua daripada ahli dewan juga pemerhati dapat memberi cdgn dan hujahan mereka meegenai sesuatu usul itu. kerana kuasa speaker dewan untuk mengehad setiap usul itu perlu dibahas dalam sekian2 tempoh.

pemilihan speaker dewan yang dipilih secara on the spot pada awal persidangan menybabkan serba sedikit kecelaruan dalam proses DPP ini, pada awalnya sahaja. makin lama semakin lancar perjalanan nye.

mengapa saya merasakan pengalaman ini satu yg terbaek?!
kerana bagi saya, even kalo jadi YDP MPP dari Universiti lain selain USM, belum tentu anda dapat masuk ke parlimen negara atau mempunyai pengalaman berada dalam situasi ini. inikan pula YDP persatuan.
akhirnya baru aku rasa sgt2 kagum dengan USM terchenta ni...kerana pengalaman utk duduk dalam satu dewan di belakang ahli2 dewan yang bukan calang2 latar belakang mereka, sudah cukup berbangga..dan kini, DPP semakin berkembang dan trus mengembang..UMT turut mengikut, dan UTM masih merancang...DPP medium terbaek utk Mahasiswa berpendapat demi kebajikan mahasiswa lain.

pengalaman sebagai AJK USUL dan juga pemerhati dalam memilih usul utk dibahaskan juga merupakan tanggungjawab terpeting..kerana, hanya yang menjadi AJK USUL shj yang akan tahu segala2 usul yg diterima dari seluruh USM...dan tanggungjawab kami utk memilih usul itu utk dibahaskan berlandaskan standing order dan juga tempoh masa bersidang yang cuma sehari sahaja. itu semua tugas kami, syukur, segala usul berjalan lancar dan kami yakin usul2 itu berhak dibahaskan.

pemuda harapan bangsa dan negara...hehe

p/s : Experince is the best Teacher

Sunday, November 27, 2011

Puncak Mutiara Cafe, Kg Pelet edisi 2

salam.

tak dinafikan Puncak Mutiara Cafe, Kg Pelet ni tersgt laaaa pemes amos!
sbbnye, post aku pasal cafe ini pertghan tahun ini jugak kt SINI still laris di pasaran blog ok...
setiap hari mesti ade yg tgok! MESTI!!
ok, blogger laen, pliz jgn wat entry ni, takut traffic larik...hehe..*suke hati depa laa aidil oi...
setakat ni, dah 1000+ views utk post tu shj...
kau bygkan post2 laen cmne? haharaammm nk sampai 1k kann...


ok, blogger lain yg bace blog aku, jgn gelakkan ye..
ye aku tau, EVERY post korg 1K plus plus plus...
tp aku still bersyukur laa kan...walaupon 1 post je yg very the laris one, still hade kann?? atleast! hehe

setiap post aku mmg xbyk laa views nye kan...spe aje la nk bazirkan mase tgok blog aku...hmm
tp tu la...bile 1 post kite dah capai tahap cmtu sekali...
tmpt tu mesti dicari org...hmm...so update terbaru pasal tmpt tu harus laa ade kan...
supaya post kali ni pon UP mcm post tu jugak..uhuu..


berbalik kepada motif post ini...
25 nov which is kelmarin laa kan...
kami ber7 pergi laa sne, sbb ade yg 1st tyme...ade yg kunun2nye bday wish lorh..hmm...
bg aku STILL best utk g sne...walaupon sgt sgt n sgt xtau nak makan ape..
sbb, menu yg terlalu byk...pilihan terbaek yg sgt byk...
tp pilihan2 yg byk2 tu x selari dgn kebanyakan ongkosnya dong! haha..
jadi, sekadar menu yg sederhana, berbaloi, dan mngenyangkan perut dan menambah lemak...

hey! hari tu pegi, parking byk je, then still byk tmpt kosong..
kali ke 2 pergi...tmpt parking dah besar, then FULL...
kt dalam tu pon, hampir FULL HOUSE...giler kan...ramai nye...
plus crew yg TERBAEK!!! *crew yg serve ktorg, muke cm cinta muka buku tu...free show smlm..haha
then service yg PANTAS!! still kategori cepat walaupon ramai giler org..lgpn dorg byk crew..
so sampai2 je, akan ade crew yg akan follow, bawak menu..layanan hebat..
infrastruktur makin GOOD...sgt!! makin chantek tmpt nye...suasana makin romantik..
ouchh, bile laa dapat nk dapat makan berdua dalam suasana cmtu ye...hmm...kumpul duet kawen dulu!! ngee
* semua diatas bukan pujian berbayar yer...haha

cume! jalan nk masuk tmpt tu yg SGT dalam tu...please laa di turap...berlobang2 koot...jalan kampung kan..kecik lak tu jln nye...

overall BEST n TERBAEK...sbb tu masuk blog TERBAEK!! ngeh

** puncak mutiara cafe...please bg diskaun for my next visit ok! haha* truknye perangai! dah puji mntak2 pulok...hehe...sje je...

sgt ikhlas ok! sbb semua TERBAEK bg aku...
mybe sbb aku xbyk experince tntg restoran2 yg lagi TERBAEK dari ni...

Nah kauu gambar utk telan ayaq liuq...
air kelapa muda...

(kiri) nasi beriyani ayam kapitan + honeydew shakes, (kanan) PMC special, ayam masak kurma xsilap + air kalamansi...

nasi beriyani ayam kapitan + honeydew shakes

nasi beriyani paha kambing
lamb chop
 *satay special yg 7 rasa tu menu wajib ok...mmg ada...cume lupe nk snap..hehe...tp, still xdapat nk detect btol2 daging ape...kambing, lembu, perut, arnab, ostrich, ayam, rusa....sat, rusa ke kerbau ek? hmm...lupe...hehe

p/s : aku timbang...turun 5 kg dalam masa 10 minggu!! oh yeah...oh sem!! haha...myb sbb ade 3 minggu tu, gigi geraham aku skt giler, so xlalu nk makan...effect koot..3 minggu kt umah x makan mmg kurus..kalo kt sini biase je...hehe...sbb punca tumbesaran, masakan bonda...sodap!

Saturday, November 26, 2011

awal muharam

salam maal hijrah 1433H

sekadar berkongsi

DOA AKHIR TAHUN
 DOA AWAL TAHUN
p/s : inshaAllah ape yg berlalu itu ada hikmah nya, sebagai hamba hanya mampu memperbaiki diri dari hari ke hari semoga setiap apa yang dilakukan diredhai dan diberkati hendakNya...inshaAllah...

Wednesday, November 23, 2011

bila diri disayangi

 salam.

very quick post.
sedang aku khusuk giler babeng aaa buat term paper environment ni.
sambil tangan menaip patah-patah kata dengan menggunakan bahasa NEPAL sebagai bahasa term paper aku kali ni..*bahasa inggeris yang diputar belit alam dan akhirnye menjadi karya agung versi bahasa NEPAL...
sambil telinga mendengar lagu-lagu yang beribu-ribu dari media player...
lantas telinga tertangkap dgn satu lagu yang sangat laa 'in the moooddd'...
hehe...
i like the lirik!!!

nah hambek!

yeah..iF u are the one, text me now! hehe

Ukays - Bila Diri Di Sayangi

Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentera
Bermulanya siang berakhir malamku
Tak akanku jemu menyebut namamu

Tiada batasan waktu
Tiada tempatmu tertentu
Di gunung di lembah di darat di air
Siapapun hamba keikhlasan doa
Keagungan kasih merubah takdir

Bila kusedari diri disayangi 
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu
Terasa diriku kembali dipandu

Engkau yang pertama tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkan lah aku menumpang disini
Di bawah naungan kasih dan sayangmu
Ku berserah diri

Tiada batasan waktu
Tiada tempatmu tertentu
Di gunung di lembah di darat di air
Siapapun hamba keikhlasan doa
Keagungan kasih merubah takdir

Corus

Bila kusedari diri disayangi 
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu
Terasa diriku kembali dipandu

Engkau yang pertama tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkan lah aku menumpang disini
Di bawah naungan kasih dan sayangmu
Ku berserah diri

Tiada batasan waktu
Tiada tempatmu tertentu
Di gunung di lembah di darat di air
Siapapun hamba keikhlasan doa
Keagungan kasih merubah takdir
keikhlasan doa 
Keagungan kasih 
merubah takdir


p/s : eh2 term paper, kau jgn nk perasan ye, bukan kau!!!...bila diri kau akan ku sayangi??? setelah berkurun aku buat, xde nafsu pon kat kau hokkay!!!! shuuhhh...jangan kau dekati aku lagi lepas jumaat ini ye...

Thursday, November 17, 2011