Yang Terbaek!!!!

Nuffnang Ads...

Sunday, December 18, 2011

andai hari esok

salam

*entry terpanjang dalam catatan aku...
**amaran keras:jgn bazirkan masa anda membaca entry ini..
***ini hanya catatan dan tulisan saya sebagai diari dan perigatan utk diri saya sendiri, juga kepada yang membacanya sehingga habis...

fuh seminggu lagi seminggu je lagi...tahan sikit na...
hang mesti boleh nye tahan sikit...

next week dah minggu terakhir sebelum study week...
uh! feeling2 cuak cekang cemas tu tak datang2 lagi ni...
tak pe, feeling2 tu datang lambat tak pe, jangan tak datang langsung sudah laa...
ku cari kau sampai ke lubang2 yg ade kt usm ni...

so minggu yg 13 berlalu dgn jayanya...
waaa...apa2 yang berlaku...aku redha dan pasrah...sbb aku rasa kemampuan aku mmg sekadar itu...
aku dah berusaha, cuma aku rasa sangat2 kurang...
usaha yang aku bagi tak sama dengan usaha2 kawan2 aku yg lain...
inshaAllah final aku akan lipat terlipat melipat kali gandakan usaha aku tu...
usaha itu tangga kejayaan...ye dak...xde short cut nk berjaya ye...
kena usaha...dapat jawab ke tak dapat jawab ke...itulah kemampuan kite, mungkin itu dah tertulis utk kite... aku percaya Allah Maha Mengetahui, Maha Melihat, Maha segalanya tentang segala usaha yang kita buat untuk mencapai sesuatu perkara itu...walau sesukar mana subject tu, walau sesukar mana soalan tu...kalau kite dah berusaha pasti hasilnya tetap ada...walau sedikit, takpa...asalkan USAHA..

aku sangat suka berusaha dengan kawan2 aku dari segi akademik ni...sbb usaha kawan2 aku ni dahsyat sgt2...kalo soalan tu tak suruh derive pon, diorg still akan usaha lebih utk derive cmna formula tu boleh gedebak cmtu rupanya...so dari situ aku akan nmpk, usaha aku sbnrnya tersgtlah kurang berbandign mereka, dan hasilnya pn boleh nmpak based on usaha2 itu...sgt bersyukur ade kawan, rakan, sahabat dan teman seprti mereka...aku sedang berUSAHA kearah tahap usaha mereka..

cabaran minggu ke 13 bermula dengan test momentum transport...uh! sangat dahsyat soalannya, aku tak paham kehendak die...padahal aku dah usaha study segala notes, usaha buat soalan2 yang dr bg,siap dh jumpe dgn dr suruh ajar lagi...tp mungkin usaha aku tu belum cukup paham lagi konsep sebenarnya...konsep tu main cak2 ngn aku...tyme final nnt harap muncul laa ye...usaha yg rasanya kurang setimpal dgn soalan tu...tak pe2...aku cuba juga...Asalkan ada USAHA, walau susah, tapi kite dh cuba...inshaAllah ada sedikit2 jalan kerja yag akan diberi markah...

job interview...aku rasa aku dah buat research skit dah pasal do's and dont's dalam interview session ni...tapi bila aku masuk2 je bilik tu mule la gelabah...sebab berdua je kan...so segala patah perkataan yang aku ckp die dan aku je laa yang dengar...so sah2 aku xboleh nk mumbling then wat2 cam bukan aku yg cakap ke ape ke kan...so job interview aku berjalan macam nth la...die tanya aku, aku jawab, tapi die xpaham jwpn aku...then bile aku repeat dgn ayat yg chantek skit, die baru paham tapi xberapa nk tepat, then die yg betulkan apa yg sepatutnye aku jawab.uh! ni blom nk mntk keje btul2 lagi ni...aduhai...mengerikan...tapi syukurlah, aku dah tau skit, interview session tu berjalan mcm mane, cth2 soalan...cth2 jwpn...semua tu dah ade skema die...da worst part is, bile aku masuk, ketuk pintu, OK..then bg salam, OK...pastu, aku trus je duduk...haish...then die ckp, ade saya suruh duduk? tpi dalam nada gelak...haishh...sgt awkward tyme tu...then aku bgn blik slow2, baru die srh duduk...ye...sgt fokus pada soalan2 yg bkl die tnye, lupe lak dont's utk interview session ni...xpe2..settle dah...USAHA yg aku cuba berikan yg terbaek, harap diberi pulangan yang terbaek...sekiranya Tuhan melihat usaha aku itu usaha yg sambil lewa, maka, hasilnya itu seperti kehendakNYA....kite merancang, kite cuba berusaha mengikut rancangan kite...tapi rancangan TUHAN tetap terbaik utk kita..

then, role play mandarin...uh! sgt2 best...keje berkumpulan...bile kite sendiri yg buat script, kite sendiri yg buat dan cari translation, kite sendiri yg plan story board, kite sendiri yg direct, kite sendiri yang jadi cameraman, kite sendiri yg edit, kerja2 production tu sgt laaaaa best!! kite sendiri itu adalah KITA (kumpulan) sendiri ye...harap dapat pencerahan... serba sedikit kite boleh tau angle2 mana yang sesuai nak shoot...location mana yg sesuai ngn cerite...props,...everything! now baru tau how production works....cmna jadi pelakon, pengarah...semua bukan kerja senang...bile aku sendiri jadi pelakon, then ade org shoot muke kau depan2...sgt laa rasa nk tergelak...haha...then, bile tgok balik lakonan kite, lagi laaa...tp kalo diberi peluang direct je...mmg aku suke...pengalaman tgok drama2 melayu, indon, omputih...semua tu diaplikasikan...sgt best direct!! dan bile ape yg kau nk tu jadi...yeah! u will feel dat satisfaction!!! sgt puas hati... cume kurang berkenan bile bhgn komitmen...walaupon komitmen yg kurg best skit, tp alhamdulillah semua keje berjalan lancar dgn jayanya..thnx guys!!! sorry salah silap...aku just nk keje KITA siap, sebb dalam kerja KITA ada markah AKU dan KAU...kann...hehe... KITA dah berusaha bersama, harap markahnya setimpal dgn USAHA yg kita buat, inshaAllah...Allah Maha Melihat...Usaha untuk buat yg terbaek...

karnival interaksi kejuruteraan kimia (KIKeK 2011)...boleh dikatakan berjaya jugak laa...walaupon macam2 cabaran yg diorg lalui...akhirnya settle dgn jayanya...thnx guys, u do a very great job! daebak! start dari sukan...walaupon mmg diakui sukan2 tu sama je mcm last yr, tp semua tu ade reason yg tersendiri...hope next tyme try buat sukan track! olahraga...apa guna ada kemudahan track kan...hmm...inshaAllah..sukaneka, best!! fun3..rasa mcm nk masuk semua...haha...sbb kalo sukan2 tu kne ade skills yg cukup2 hebat dan mantop...tp sukaneka just for fun, n menang kalah tu tak rase sgt, menang kire bonus...but feeling2 enjoy tu yg best...sbb tyme ni satu school berkumpul...semua ade, gelak sama2, sorak sama2..tyme ni laa nk borak ngn junior, senior, nk tgok org tu, nk cari org ni...kan3...tyme ni baru nmpk perangai dan bakat2 terpendam..berakhir dgn dinner...as usual, mknn mmg sentiasa ada masalah..sbb buffet...kalao hidang ye, mmg xde masalah...tp xpe, beratur2 pon boleh borak2 kan..ha...tyme ni laa nk beratur sama2 kan..haha...aku ckp senang la, sbb aku duduk meja VVIP ok...as YDP persatuan pelajar...hehe...siap ada keistimewaan lagi, buat cabutan bertuah dan bagi kt pemenang...wahh....penghormatan yg best...thnx 2nd yr sbb masukkan aku dalam list VVIP...hehe....syukur...USAHA untuk menjadi kontigen TERBAEK ye kawan2...kite tak kan tahu keupayaan kita sebelum kita mencuba...masing2 taknak masuk kingkong walk...hodoh sgt laa kan jalannya cmtu.seriusly aku sgt nak masuk...tp disbbkan dah 3 game aku masuk,bg chance la kt org lain..hasilnya, nak tak nak korg tu...KING and QUEEN KONG KITA pegang!! haha...itu kan USAHA..

last but not least jumaat dan sabtu..bengkel pengurusan persatuan...not bad la...ade satu or dua penceramah yg duuurrrr....cam eeerrrr....isi sikit....huraian plus rapuan yang menjela2...yg lain best...sgt informatif...sbb sebagai pemimpin persatuan, kite perlu tahu segalanya, dari nk hantr paperwork, nk book tmpt, nk book transport, nk book furniture, nk dapatkan duit, nk paggil media, nk dapatkan merit...semua tu sgt penting...nk uruskan projek pn dah payah apatah lagi nk uruskan persatuan kan...tp best la...sbb byk bnde bru aku tau...almaklumlah, walaupn bengkel ni every year akan ada, tp bukan every year kite akan dapat jawatan2 tinggi ni kan...gayat dowwhhh!!!! aku berUSAHA mendengar, menggunakan masa weekend aku utk ilmu yg manfaat ini..inshaAllah USAHA ini manfaatkan persatuan aku kelak...


p/s: kite hanya merancang, tapi Tuhan yg menentukan segalanya...usaha itu penting, sbb usaha itu tangga kejayaan...makin banyak usaha kita, makin banyak anak tangga kita daki, dan inshaAllah makin dekat dgn kejayaan...masa itu platinum, sebanyak masa kau hbskan dengan sesuatu yg bermanfaat, kayoooo lah ekau dgn segala apa yang ekau  beli dgn masa itu...tp sebanyak mana kau hbskan masa itu dgn sesuatu yg lagha, makin miskin tegar laah ekau dgn pengetahuan...jap, tak paham...cth: 2 org yg ada RM10..sorg beli buku, sorg lagi beli mainan...kat buku ada ilmunya, kat mainan ada hiburannya...tp yang mana yg kita pilih...itu pilihan kita..masa depan kita, hasil pilihan kita...

p/p/s : aku perlukan nasihat dari kawan...teguran dari kawan2...semangat dari kawan2...sebab kt penang ni aku hanya ada kawan...maka itu aku perlukan kamu kamu kamu semua nasihat salah silap aku...  siapa lagi nk tegur salah silap aku, kelalaian kite jika bukan shbt yg selalu bersama kita.. 
*tapi kalau aku yang nasihat, maaf sekiranya nasihat aku satu bebelan dan pemanas telinga buat kau sahabat...

ANDAI HARI ESOK kita gagal, 
jangan salahkan takdir andai USAHA kita langsung tiada...
ANDAI HARI ESOK kita berjaya, 
bersyukurlah Allah nampak USAHA kita...

4 comments:

faeizen said...

ANDAI HARI ESOK kita gagal,
jangan salahkan takdir andai USAHA kita langsung tiada...
ANDAI HARI ESOK kita berjaya,
bersyukurlah Allah nampak USAHA kita...

sangat terbaik ayat kat atas tu...
anggap je Allah sentiasa menguji org2 yg Dia syg...gudluck final ! doakan aku jugak ! =)

Aidil Salleh said...

hehe...inshaAllah..sama2 berusaha...
Allah menguji kita dgn kemampuan kita...

GOOD LUCK!!!

Syiera Bucuk said...

ehem2...rndu zaman USM lak ble baca en3 ni...kenangan yg plg best adalah kawan2!!

Aidil Salleh said...

kan3...kawan zaman bljr myb lain ngn kawan keje kan..haishh...

nikmati selagi boleh...hehe